De helft van de huizenbezitters stelt onderhoudsklussen aan de woning uit, zo blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. Twee linkerhanden zijn hiervoor een belangrijke reden. Maar nog vaker blijken de gestegen kosten de boosdoener.

Bij verbouwingen zien we een vergelijkbaar patroon. Een onderzoek in opdracht van vergelijkingswebsite Slimster.nl wijst uit dat meer dan de helft van de Nederlanders die dit jaar een verbouwing aan hun huis hadden gepland, heeft besloten tot uitstel.

Een ruime meerderheid hiervan doet dat om financiële redenen. Zo maakt de forse stijging van de hypotheekrente het een stuk duurder om de verbouwing te financieren met een verhoging van de hypotheek. Ook zijn veel materiaalkosten, van bijvoorbeeld cement, zand, staal en hout, de afgelopen jaren sterk gestegen.

Je kunt behoorlijk op de kosten van een onderhoudsklus of verbouwing besparen door het werk zelf ter hand te nemen, in plaats van het uit te besteden aan een vakman. Maar is dat ook verstandig? En hoe kun je de kosten enigszins in de hand houden als je besluit om een expert in de arm te nemen?

Verbouwing of onderhoud woning: inschatting maken van de kosten

Voordat je een keuze kunt maken, is het van belang om een indicatie te hebben van de kosten. Hoe hoog deze uitpakken, hangt af van verschillende factoren: wat er precies moet gebeuren, de omvang van de klus, de gebruikte materialen, de afwerking, eventuele extra opties en het uurtarief van de vakman.

Een handig hulpmiddel hierbij is de ‘prijzenindicator’ van de Vereniging Eigen Huis. Dat is een tool die je een globaal beeld geeft van de gemiddelde kosten van de elf meest voorkomende klussen in en om het huis, zoals het stucen van muren, woningisolatie of schilderwerk.

… en hier moet je op rekenen bij een verbouwing

De Vereniging Eigen Huis heeft ook de kosten in kaart gebracht van de vijf meest voorkomende verbouwingen:

  • het plaatsen van een aanbouw
  • een dakkapel
  • een nieuwe keuken
  • een nieuwe badkamer en toilet
  • verbouwing van de zolder.

Op basis hiervan kun je een globale berekening maken van de kosten. Tel bij dit bedrag ongeveer 5 procent op voor onvoorziene kosten. Zeker bij oudere huizen kun je nog weleens op onaangename verrassingen stuiten.

Kijk of er posten zijn om op te besparen

Je kunt behoorlijk op de kosten besparen door je wensenlijstje nog een kritisch tegen het licht te houden. Kies bijvoorbeeld voor goedkopere materialen (bijvoorbeeld keramische tegels in plaats van natuursteen) en voordeliger merken. En zet het mes in luxe extra’s (zoals een kokendwaterkraan of hangend toilet)

Wil je een dakkapel of serre plaatsen, kijk dan of een prefab exemplaar een optie is. Dat is een stuk voordeliger dan een die op maat is gemaakt.

Welke kosten verdien je terug?

Bij het maken van een financiële planning is ook van belang om te weten of je (een deel van) de kosten terugverdient.

Onderhoudskosten verdien je altijd terug. Als het hout van je kozijnen gaat rotten omdat je die schilderbeurt jarenlang hebt uitgesteld, zijn de reparatiekosten een stuk hoger dan wanneer je er op tijd bij was. En loop je waterschade op vanwege kapotte voegen en kitnaden in de badkamer, dan ben je uiteindelijk duurder uit dan wanneer je alles op tijd had bijgewerkt.

Bedenk bovendien dat schade door achterstallig onderhoud doorgaans niet wordt gedekt door je woonverzekering.
Bovendien wordt het een stuk lastiger om je huis te verkopen als de verf van de kozijnen is afgebladderd en de muren vol vochtplekken zitten.

In hoeverre je de kosten van een verbouwing terugverdient, hangt af van het type verbouwing. Verbouwingen die je energierekening doen slinken verdien je vaak wel terug. Hoe snel dat gaat hangt af van het woningtype, bouwjaar en omvang van je huis en natuurlijk je energieverbruik.

Ook het soort isolatie speelt een rol. Spouwmuurisolatie levert het meest op. Van vervanging van dubbel glas door HR++ of triple glas moet je je minder illusies maken. Kun je gebruik maken van subsidies voor verduurzaming van de woning, dan ben je nog eerder uit de kosten.

Ook verbouwingen die woonruimte toevoegen, zoals de aanleg van een serre of het ombouwen van een bergzolder naar slaapkamers zijn om financiële redenen interessant. Deze verhogen de waarde van je huis, waardoor je de kosten bij verkoop (deels) terug kunt verdienen.

Een nieuwe keuken, badkamer of tuin voegen meestal relatief weinig waarde toe, omdat ze nogal smaakgevoelig zijn. Jij vindt een ligbad misschien zalig, maar misschien willen de nieuwe kopers liever een regendouche. De kosten van deze verbouwingen betaal je uiteindelijk grotendeels uit eigen zak.

Zelf doen of uitbesteden?

Dan de vraag wie de klus gaat klaren. Zelf doen levert een forse kostenbesparing op, want je betaalt alleen voor de materialen en niet voor de arbeidsuren. Een ander voordeel is dat je het project volledig in eigen hand hebt.

Voorwaarde is wel dat je de expertise hebt om de klus goed uit te kunnen voeren. Hier kan goedkoop duurkoop blijken. Stel dat je de verkeerde materialen heb gekocht of het tegelwerk in de badkamer niet egaal is, dan kun je uiteindelijk duurder uit zijn om alles te herstellen.

Bedenk ook dat een vakman sneller en efficiënter werkt, waardoor je minder lang in de rommel zit.

Maar heb je twee rechterhanden, voldoende tijd en/of vrienden of familieleden die bereid zijn om je te helpen, dan kun je overwegen om het zelf te doen.

Ben je ondernemer, zet dan de kosten van de uren die je er zelf in steekt af tegen het bedrag dat je kwijt bent aan een vakman. Ben je voordeliger uit als je de verbouwing door een ander laat doen, en daardoor een extra opdracht kunt aannemen? Of kun je die schilderbeurt beter zelf doen en die opdracht laten schieten?

… of een tussenvorm?

De keuze zelf doen of uitbesteden hoeft overigens niet zwart-wit te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de taken zelf ter hand te nemen, zoals sloopwerk, schoonmaken van muren of kozijnen, schilderwerk op makkelijk bereikbare plaatsen of afvoeren van puin. Je drukt zo de kosten.

Zó vind je een geschikte vakman

Wil je het werk uitbesteden, zet dan eerst op een rij wat er precies moet gebeuren. 'Buitenkant van het huis schilderen' is wel erg algemeen. Wil je dat alleen de kozijnen en deuren worden gedaan of ook de schuur? Is aflakken voldoende of moet alles worden afgeschuurd en in de grondverf worden gezet?

Als je wensen helder zijn, kun je op zoek gaan naar een vakman. Natuurlijk is de prijs belangrijk, maar ook hier kan goedkoop duurkoop blijken. Informeer daarom bij vrienden, collega’s buren of in de buurtapp of ze iemand weten waar ze goede ervaringen mee hebben.

Het kan verleidelijk zijn om een vakman zwart uit te betalen. Maar bedenk wel dat je geen poot hebt om op te staan als je ontevreden bent over het resultaat. Bovendien riskeer je een boete van 4.000 euro van de Belastingdienst per klusjesman die bij jou illegaal aan het werk is.

Ga bij voorkeur in zee met een bedrijf dat is aangesloten bij een branchevereniging (zoals BouwGarant) of een erkend keurmerk voert.

Vraag altijd bij meer dan één aanbieder een offerte aan, zodat je de prijzen kunt vergelijken: deze kunnen behoorlijk uiteenlopen. Zorg er wel voor alle offertes voldoende zijn gespecificeerd, zodat je geen appels met peren vergelijkt.

Je kunt mogelijk kwantumkorting krijgen als je meer gegadigden voor dezelfde klus weet te vinden. Wil je de buitenkant van je huis laten schilderen, vraag dan aan de buren of zij ook interesse hebben.

Ook kun je misschien op de kosten besparen als je kiest voor een vakman bij jou uit de buurt, omdat je dan minder voorrijkosten kwijt bent.

Let hierop als je een geschikte partij hebt gevonden

Heb je een geschikte vakman gevonden, zet dan alle afspraken op papier, om misverstanden te voorkomen. Wat moet er precies gebeuren? En welke materialen worden er gebruikt?

Doe je een deel van de klus zelf, zet dat dan ook zwart op wit, zodat je niet achteraf een rekening krijgt gepresenteerd voor werkzaamheden die je zelf hebt uitgevoerd.

Spreek bij voorkeur geen uurtarief af, maar een vaste prijs, zodat je niet opnieuw de portemonnee moet trekken als de klus uitloopt of materiaalkosten achteraf tegenvallen. Maak ook heldere afspraken over de datum waarop het werk af moet zijn.

Besluit je tijdens de verbouwing om nog wat extra werkzaamheden te laten uitvoeren, laat dan ook deze kosten en de taakomschrijving zwart op wit zetten.

Betaal nooit meer dan de helft van de prijs vooruit, om te voorkomen dat vrijwel je gehele verbouwingsbudget weg is als de aannemer failliet gaat.

Kluswerk of verbouwing zelf doen? Hier moet je op letten

Heb je de skills en de tijd om het zelf te doen, dan is een goede voorbereiding een must. Zorg dat je precies weet wat je moet doen en welke materialen je nodig hebt. Vraag waar mogelijk om advies en hulp van ervaren klussers in je omgeving.

Voor veel klussen heb je specialistisch gereedschap nodig, zoals een tegelsnijder, diamantboormachine of breekhamer. Nieuw aanschaffen is erg duur en zonde van het geld als je die spullen maar één keer gebruikt. Gelukkig kun je dit gereedschap ook huren. Het is verstandig om de prijzen van verschillende verhuurbedrijven met elkaar te vergelijken, want die lopen nogal uiteen.

Check ook de openingstijden en de voorwaarden, zoals de huurperiodes, huurtermijnen en mogelijkheden tot verlenging. Bij veel verhuurbedrijven kun je het risico op schade aan het gereedschap afkopen met een percentage van de verhuurprijs. In sommige gevallen is dat verplicht. Ook deze tarieven zijn verschillend.

Om te voorkomen dat je moet opdraaien voor schade die door jouw voorganger is gemaakt, is het verstandig om het apparaat goed na te kijken voordat je het mee naar huis neemt. Controleer ook of alle benodigde onderdelen erbij zitten en of je hier nog voor moet bijbetalen.

Je bent nóg voordeliger uit als je gereedschap leent. Informeer daarom in je vriendenkring of de buurtapp of iemand die vlakschuurmachine of kruiwagen aan jou wil uitlenen.

Ga voor overige bouwmaterialen op zoek naar aanbiedingen van bouwmarkten.

Lees meer over verbouwingen